Gyakran Ismételt Kérdések


Mikor, hogyan kell fizetnem?
Milyen költségekkel jár egy ISO 9001 minőségirányítási rendszer bevezetése, tanúsítása, és fenntartása?
Mennyit kell foglalkozni a Ügyvezetőnek vagy a minőségirányítási megbízottnak a rendszerépítés gyakorlati kérdéseivel?
Akkor is ki kell fizetnem a felkészítést, ha nem sikerül az audit?
Hogyan választunk tanúsító irodát?
Mi történik, ha később mégsem akarjuk fenntartani a minőségirányítási, vagy környezetirányítási rendszert?
Hogyan válasszunk felkészítőt?Mikor, hogyan kell fizetnem?

A felkészítés díja üzleti-etikai okok miatt a részteljesítéseknek megfelelően több - általában három- részre bomlik. Mivel egy átlagos, 10-15 fős cég tanúsításra való felkészítése 3-4 hónap, ezért a házi pénztárat sem terheli meg egyszerre a rendszer bevezetése. A részszámlák kiegyenlítése 8 napos banki utalással történik.

Milyen költségekkel jár egy ISO 9001 minőségirányítási rendszer bevezetése, tanúsítása, és fenntartása?

Az első tanúsítvány megszerzése két lényeges költségből tevődik össze, a felkészítő, és a tanúsító iroda díjából. A felkészítés, rendszerépítés szakaszában a fentiek szerint történik a fizetés, a tanúsító iroda díját audit után kell megfizetni. Egy tanúsítvány három évre szól., évenkénti felügyeleti auditokkal. Az erre való felkészülésben szintén segítünk. A felügyeleti audit díja -a felkészítő, és a tanúsító oldaláról is- töredéke az első költségnek.

Mennyit kell foglalkozni a Ügyvezetőnek vagy a minőségirányítási megbízottnak a rendszerépítés gyakorlati kérdéseivel?

Keveset. A munka oroszlánrészét mindenképp a felkészítő végzi. Ottlétünkkor 1-2 órás beszélgetésre, és a többi kolléga segítőkész hozzáállására azonban szükség van.

Akkor is ki kell fizetnem a felkészítést, ha nem sikerül az audit?

Az útolsó teljesítésigazolást csak a sikeres tanúsítás után nyújtjuk be. Azonban ez idáig nem fordult elő, hogy az általunk felkészített cég ne ment volna át első nekifutásra az auditon.

Hogyan választunk tanúsító irodát?

Segítséggel. A mi feladatunk, hogy amikor úgy érezzük, hogy a cég készen áll egy auditálásra, akkor az Ügyvezetőnek javaslatot teszünk a tanúsító audit időpontjára. Ha ezt elfogadja, akkor szintén a mi feladatunk képviselni a céget a tanúsító iroda felé és több, -általában három- különböző irodától bekérni ajánlatot az auditra. Ezek közül az Ügyvezető dönt, hogy melyiket fogadja el. Több iroda esetén jelentős kedvezményeket ki tudunk vívni megrendelőink számára.

Mi történik, ha később mégsem akarjuk fenntartani a minőségirányítási, vagy környezetirányítási rendszert?

Ha nem pályázat útján nyerték rá a pénzt, akkor semmi. Azonban ritkán van rá példa, mert egy minőségirányítási rendszer igen jó hatással szokott lenni a vállalkozásokra.

Hogyan válasszunk felkészítőt?

Nos itt mindenféle mellébeszélést kellene elkövetni, amire nem vagyunk kaphatóak. Két dolgot kell szem előtt tartani, az egyik a szakmai hozzáértés, a másik -ki hinné- a pénz.

Mindenki állítja vadul, hogy személyre szabja a szabványt, igazi jó vállalatirányítási stratégiát vezet be, esetleg néha lehozza a csillagokat. Mi nem ígérünk ilyeneket. A minőségirányítási rendszert okos emberek találták ki okos embereknek. Mi nem akarjuk vállalatirányítási jó tanácsokkal ellátni azt az Ügyvezetőt, aki esetleg már több évtizede teszi a dolgát - sikeresen. A szabvány szerint kell kiépíteni a rendszert, de a józanész határain belül, hogy semmiképp se menjen a túldokumentálás a valódi munka rovására. Lehetőség szerint minél kevésbé rugaszkodjunk el a már működő, bevált vállalati szervezeti struktúrától, a minőségirányítási rendszer csak javíthat, semmiképp sem lehet teher. Sem anyagilag, sem munkaügyileg.

El is érkeztünk a második lényeges elemhez. Nos, anélkül, hogy lebecsülném bárki munkáját, le kell szögezzük: ISO 9001 Minőségirányítási rendszer tanúsítása után mindenki ugyanolyan tanúsítványt kap, akkor is, ha kétszer annyit költött rá, mint feltétlen szükséges lett volna. A vevők lényeges elemnek a tanúsítvány meglétét tartják, nem azt az összeget, amibe ez a cégnek került.

Ennek fényében javaslom, hogy kérje ingyenes árajánlatunkat, amit a kérdőívünk visszajuttatása után néhány napon belül már kezében tarthat. Nem biztos, hogy mi leszünk, akik kiépítik a rendszerét, de azt biztos, hogy ajánlatunk segíteni fogja a döntését.